Podvádění ve virtuální realitě – Je to OPRAVDU ‘Nevěra’?

Ještě před pár lety byla vidina možnosti žít druhý život ve virtuálním světě záležitost science fiction.

Dnes nicméně máme tento luxus na dosah ruky. Nejen, že zařízení pro virtuální realitu si nacházejí cestu do našich domovů, ale i na síti vznikají alternativní světy, které nám umožňují vybudovat si své dokonalé já bez omezení každodenního světa. Podívejte se třeba na Second Life.

Tento masivní virtuální svět byl vytvořen před více než 13 lety (v prvním desetiletí měla komunita přes milion uživatelů), ale pořád má silnou základnu. V létě 2016 měla aplikace Second Life 46 milionů přihlášení z různých účtů, přičemž denně se registruje 10 – 12 tisíc nových lidí.

Life2.0

Není těžké pochopit proč. Můžete si vytvořit svou vlastní postavu, zažívat interakci s virtuálním prostředím, setkávat se s ostatními hráči, komunikovat i hlasem – zkrátka máte možnost si vytvořit úplně nový, kompletní život. Tvůrci této aplikace jsou velmi hrdí na to, že to vlastně není hra – je to nekonečný zážitek, kde není nějaký objektivní cíl nebo level, kterého chtějí uživatelé dosáhnout. Je to zkrátka jako v normálním životě.

Nejen, že je to únik pro mnoho lidí, kteří hledají zážitky mimo jejich standardní realitu. Je to také silný nástroj, jak se seznámit s novými lidmi, a budovat vztah i s těmi, se kterými by to mimo internetový svět bylo velmi těžké. Můžete si také zvolit, jaký životní styl bude na síti ten váš – Second Life má tři různé úrovně toho, kolik svobody si hráč v aplikaci užije.

Základní nastavení je vhodnější pro mladé uživatele, protože v něm není nahota ani příliš násilí, střední hodnota povoluje sprostá slova, násilí a nahotu. A nastavení pro dospělé slibuje spoustu sexuální aktivity i násilí.

Virtuální Sex

Lidé přirozeně využívají Second Life jako způsob, jak si budovat vztahy. Běžná jsou třeba virtuální manželství, k dispozici je i sex (je nutné ověřit věk, aby se zabránilo mladistvým v nevhodných aktivitách). První pár, který se seznámil díky Second Life a zůstal v manželství, Booperkit Moseley a Shukran Fahidová, měli děti a užívali si dlouhý vztah i ve skutečném světě, zatímco ostatní vztahy od té doby vyšuměly.

Samozřejmě, že sociální aspekt Second Life dává vdaným, ženatým a zadaným šanci si ve virtuálním světě užívat s jinými lidmi. Mohou si vytvořit vzhled, jaký chtějí, osobnost, úplně odlišnou od své skutečné – mohou mít sex s tolika lidmi, s kolika by to v životě bylo nemožné, alespoň bez neustálých výmluv a složitým utajováním záletů.

Je to nicméně skutečná „nevěra“? Je aférka ve virtuálním světě, bez fyzického kontaktu, stejná, jako vyspat se s milenkou či milencem z masa a kostí? To je složitá otázka. Ačkoliv nedojde ke klasickému sexu, emocionální pouto mezi dvěma nebo více lidmi může být velmi skutečné – a může vést k daleko větším problémům, než fyzické sblížení.

Samozřejmě, že když se lidé, kteří spolu mají aférku v Second Life, rozhodnou setkat tváří v tvář, budou nejspíš zklamaní. Pochopitelně, protože když si budujete své virtuální já v Second Life, obvykle si ho vytvoříte takové, jaké byste ho chtěli mít a podpoříte své silnější stránky. A jestliže se vy uděláte svalnatější, je dost pravděpodobné, že váš protějšek se také vylepší.

Když na to budete myslet, je fér očekávat, že „skutečný“ člověk bude stejný, jako ve virtuálním světě? Tahle filozofická otázka je snazší, než se na první pohled zdá. Koneckonců, když máte románek s člověkem z masa a kostí, je snadné se stát lepší verzí sebe sama a být tím, kým být chcete, nicméně možná budete mít pocit ztráty svobody. Je to osvobozující.

Nechat si dort a zároveň ho sníst

Samozřejmě, že pro ty, kdo jsou chyceni v pasti vyčpělého, nešťastného manželství, nebo pro všechny, kdo jsou single a šťastní, poskytuje Second Life ještě pořád dobrou alternativu? Můžete se s novými lidmi setkávat pořád, můžete mít online (i offline) sex s mnoha různými partnery, to všechno navíc aniž byste se museli „vázat“. Ne každý se cítí na dlouhodobé vztahy, takže možnost si užívat virtuální flirtování a sex bez závazků může být dokonalou volbou.

Tak, jak se virtuální světy vyvíjejí a rostou čím dál rychleji, lidé je víc a víc využívají k seznamování s novými partnery, bez ohledu na to, zda jsou zadaní, či ne. Victoria Milan je internetová seznamka pro ty, kdo žijí v manželství a vztazích, ale rádi by si začali diskrétní aférku a někoho na schůzky, aniž by se museli zaobírat složitostí Second Life. Zatímco virtuální světy mohou mít spoustu výhod, stále vyžadují čas a práci, protože o svou postavu se musíte starat, a musíte se naučit ovládat systém.

Na Victoria Milan se jednoduše zaregistrujete, nahrajete svou profilovou fotku, a najdete si ideálního partnera či partnerku ze svého okolí, na nezávaznou zábavu pro dospělé – ano, je to takhle jednoduché. Je to ideální řešení pro každého, kdo chce uniknout z manželství bez sexu, vztahu, který uvízl na mrtvém bodě, nebo zkrátka znova objevit vášeň!